Opis
Sastav:
100% prirodan čaj od korena belog sleza
Nutritivne vrednosti na 100ml:
Energija | 6kcal/23kj |
Masti | 0,1g |
od kojih zasićene masne kiseline | |
Ugljeni hidrati | 0,8g |
od kojih šećeri | |
Vlakna | |
Proteini | 0,33g |
So |
Beli slez je lekovita biljka koja se vekovima koristi zbog svojih blagotvornih svojstava, posebno kada je reč o ublažavanju simptoma prehlade i respiratornih tegoba. Najlekovitiji deo biljke je njen koren, iz kojeg se priprema čaj bogat sluzima, koje deluju umirujuće na sluzokožu disajnih puteva i gastrointestinalnog trakta.
Čaj od korena belog sleza najčešće se koristi za ublažavanje suvog i nadražajnog kašlja, jer stvara zaštitni sloj na sluznici, smanjujući iritaciju grla i olakšavajući iskašljavanje. Ovaj čaj je takođe odličan za umirivanje upale grla, bronhitisa, pa čak i kod problema sa želucem, poput gastritisa i čira, jer pomaže u regeneraciji oštećene sluzokože.
Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih sluzi, asparagina, pektina i fenolnih kiselina, čaj od belog sleza ne samo da ublažava simptome, već pomaže i u borbi protiv infekcija i upala. Veoma je blag i pogodan za odrasle, decu i starije osobe, pa se često preporučuje kao prirodna alternativa za lekove protiv kašlja.
Način pripreme:
Supenu kašiku korena belog sleza preliti sa 200 ml prokuvane i ohlađene vode. Sud poklopiti, ostaviti da odstoji 30 minuta uz češće mešanje i procediti.
Sveže pripremljen čaj piti 2-3 puta dnevno. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak, po želji zaslađen. Deci davati po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.
Preporučuje se da se koren prelije hladnom vodom i ostavi nekoliko sati, a zatim lagano zagreje pre konzumacije.
Hladna metoda je najefikasnija za očuvanje lekovitih svojstava.
Još nema komentara.