Opis
SASTOJCI:
leblebije (naut), tahini, biljna masnoća, ljuta paprika, limunov sok i začini
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost – 222 kcal / 933 kJ
Masti – 17,4 g
– od čega zasićene masne kiseline 0 g
Ugljeni hidrati – 10,2 g
– od čega šećeri 0 g
Proteini – 7 g
Morska So – manje od 1,7 g
Hummus je bogat hranjivim vrednostima, uključujući visoku koncentraciju gvožđa i vitamina C, proteina, dijetetskih vlakana, folata i vitamina B6. Leblebije (naut) obiluju mineralnim solima kao što su gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum i bakar, a takođe su bogate vitaminima B1, B2, B5 i C. Palmino ulje je prirodni izvor vitamina E i A, te funkcioniše kao antioksidant i sadrži oko 40% zasićenih masnih kiselina. Susam donosi izuzetnu količinu kalcijuma i gvožđa u ovu ukusnu poslasticu.
Hummus je hrana koja potiče iz Mediterana, s istorijom koja seže unazad do drevnog Egipta, Fenikije, Kartagine, starog Grčkog i Rimskog carstva. Kasnije, hummus postaje omiljeni specijalitet Bliskog istoka, a njegova popularnost se širi i Evropom. Danas, hummus je nacionalno jelo Libana.
Ovaj hummus je savršen izbor za vegetarijance i vegane, jer predstavlja kompletan proteinski obrok. Može se koristiti kao namaz na hlebu ili tostu, a takođe odlično ide uz krekere ili čips od tortilja. Pored toga, može se poslužiti kao deo predjela ili prilog uz jela poput piletine sa roštilja, ribe ili plavog patlidžana. Oplemenite ga dodatcima poput seckanog paradajza, krastavca, peršunovog lišća, dinstanih pečuraka, maslinovog ulja, tvrdo kuvanih jaja, paprike ili maslina. Opcije su neograničene, pa se prepustite svojoj maštovitosti i uživajte u raznim kombinacijama.
Još nema komentara.