Opis
Sastav:
Mleveni listovi ruzmarina (Rosmarinus officinalis)
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energija | 131 kcal |
Masti | 5.9g |
od kojih zasićene masne kiseline | 2.8g |
Ugljeni hidrati | 20.7g |
od kojih šećeri | 0.5g |
Vlakna | 14.1g |
Proteini | 3,3g |
So |
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatičan, zimzeleni grm čiji se listovi koriste kao začin. Poznat po svom intenzivnom mirisu i ukusu, ruzmarin se često koristi u mediteranskoj kuhinji za aromatizovanje mesa, ribe, povrća i hleba. Njegova upotreba nije ograničena samo na kulinarstvo; ruzmarin se koristi i u tradicionalnoj medicini zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih koristi.
Ruzmarin je bogat antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima koja mogu poboljšati imunitet i cirkulaciju, smanjiti upale i zaštititi od oksidativnog stresa. Takođe se smatra da pomaže u poboljšanju memorije i koncentracije, kao i u ublažavanju probavnih problema. Njegov prijatan i osvežavajući miris često se koristi u aromaterapiji za smanjenje stresa i anksioznosti.
Još nema komentara.