Opis
Anis je poznat po svom slatkastom ukusu i sposobnosti da podržava probavu. Čaj od ploda anisa iz kolekcije Josif Pančić je idealan za konzumaciju posle obroka, pomažući u probavi i pružajući umirujući efekat na stomak.
Latinski naziv i familija
Pimpinella anisum L. (Apiaceae)
Opis
Uspravna, u gornjem delu razgranata stabljika, donji listovi su bubrežasto okruglasti, celi, testerasto nazubljeni, a gornji listovi 1-3 puta deljeni sa linearno lancetastim segmentima. Štitovi su sa 8-12 zrakova, sa bezbroj belih petočlanih cvetova. Plod je jajolik, malo dlakav, prijatnog i aromatičnog mirisa. Poreklom je iz Male Azije, gaji se po baštama i u kulturi.
Kao lekoviti deo biljke koristi se
Osušen plod (Anisi fructus)
Upotreba
Josif Pančić – Čaj od anisa se koristi kao sredstvo za iskašljavanje, olakšanje varenja, olakšanje eliminacije gasova, ublaženje grčeva u pedijatriji. Ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina. Novija istraživanja ukazuju na antimikotično dejstvo etarskog ulja
Koristi se i
U industriji hrane i alkoholnih pića kao korigens ukusa i mirisa
Način pripreme i upotrebe čaja
Jednu kafenu kašičicu usitnjenog ploda anisa preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po pola šolje čaja.
Još nema komentara.