Opis
Iđirot (Acorus calamus L., familija Araceae) je biljka sa dugačkim i debelim rizomom, poznatim po karakterističnom, aromatičnom mirisu. Stabljika je spljoštena, a listovi dugački i uzani. Klip je cilindričan, koso postavljen, sa mnogim sitnim žutozelenim cvetovima.
Ova biljka preferira močvarna područja i obale reka i rasprostranjena je u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.
Lekoviti deo iđirota je osušen rizom (Calami rhyzoma), koji sadrži 2-6% etarskog ulja (uključujući seskviterpene akoron i fenilpropan β-azarone), tanine, sluzi i skrob.
Iđirot se koristi kao gorko sredstvo za stimulaciju apetita i olakšavanje varenja. U narodnoj medicini, često se koristi za žvakanje kako bi se pomoglo odvikavanju od pušenja.
Važno upozorenje: Preporučuje se izbegavanje duže upotrebe iđirota zbog potencijalne toksičnosti β-azarona. U SAD se gaje varijante biljke koje ne sadrže β-azarone.
Josif Pančić – Čaj od podanka iđirota – priprema
Za pripremu čaja, prelijte pola kafene kašičice osušenog iđirota sa 200ml hladne vode i kratko prokuvajte. Pokrijte sud i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja, pola sata pre jela.
Još nema komentara.