Josif Pančić – Čaj od podanka iđirota 80g

820.00 RSD

Josif Pančić čaj od podanka iđirota je prirodni biljni napitak sa karakterističnim ukusom. Može biti od pomoći za podršku vašem zdravlju.

3 na zalihama

GTIN: 8600264510318 Šifra proizvoda: 8600264510318 Kategorije: ,
JP logo

Opis

Iđirot (Acorus calamus L., familija Araceae) je biljka sa dugačkim i debelim rizomom, poznatim po karakterističnom, aromatičnom mirisu. Stabljika je spljoštena, a listovi dugački i uzani. Klip je cilindričan, koso postavljen, sa mnogim sitnim žutozelenim cvetovima.

Ova biljka preferira močvarna područja i obale reka i rasprostranjena je u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Lekoviti deo iđirota je osušen rizom (Calami rhyzoma), koji sadrži 2-6% etarskog ulja (uključujući seskviterpene akoron i fenilpropan β-azarone), tanine, sluzi i skrob.

Iđirot se koristi kao gorko sredstvo za stimulaciju apetita i olakšavanje varenja. U narodnoj medicini, često se koristi za žvakanje kako bi se pomoglo odvikavanju od pušenja.

Važno upozorenje: Preporučuje se izbegavanje duže upotrebe iđirota zbog potencijalne toksičnosti β-azarona. U SAD se gaje varijante biljke koje ne sadrže β-azarone.

Josif Pančić – Čaj od podanka iđirota – priprema

Za pripremu čaja, prelijte pola kafene kašičice osušenog iđirota sa 200ml hladne vode i kratko prokuvajte. Pokrijte sud i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja, pola sata pre jela.

Dodatne informacije

Težina0.08 kg

Brend

Josif Pančić

JP logo

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Josif Pančić – Čaj od podanka iđirota 80g“