Opis
Čaj od kore krušine iz serije Josif Pančić je pažljivo formulisan kako bi pružio maksimalne benefite ove biljke, pomažući u održavanju zdravog probavnog sistema.
Latinski naziv i familija
Rhamnus frangula L. (Rhamnaceae)
Opis
Listopadni žbun ili nisko drvo sa glatkom, tamnom korom sa izraženim beličastim lenticelama. Mlade grančice su crvenkastosmeđe.
Listovi su eliptični, celi, sa zašiljenim ili zaobljenim vrhom, celog oboda, peraste nervature. Cvetovi su pojedinačni ili ih je nekoliko u pazuhu listova, sitni su i beličastozeleni. Plod je loptasta, ljubičastocrna koštunica.
Raste u vlažnim šumama oko vodenih tokova u Evropi, Maloj Aziji, Kavkazu, Sdibiru i Kini.
Kao lekoviti deo biljke koristi se
Sušena, stabilizovana ili godinu dana odležala kora (Frangulae cortex)
Hemijski sastav
Kora krušine sadrži 4-8% antrahinonskih glikozida (frangulin A i B i glukofrangulin A i B), flavonoide (više od 7%), tanine i peptidne alkaloide.
Upotreba
Čaj od kore krušine olakšava pražnjenje creva i koristi se kod zatvora
Ograničenja u upotrebi
Ne preporučuje se duža upotreba kao ni upotreba tokom trudnoće i dojenja
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima
Kontraindikovana je upotreba kod ileusa
Način pripreme i upotrebe čaja
Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200ml) hladne vode, zagrejati i sasvim malo prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da se čaj ohladi, a zatim procediti. Piti šolju čaja uveče pred spavanje, a po potrebi i ujutru pre jela.
Još nema komentara.