Opis
Otkrijte blagotvorne efekte piskavice, biljke poreklom iz istočnog Mediterana, poznate po svom jakom mirisu. Stabljika biljke je uspravna i često granata, sa tročlanim listovima i bledožutim do žutim cvetovima. Plod biljke je mahuna dugih 6-10cm koja sadrži 10-20 semenki. Piskavica se gaji, ali često raste i na zapuštenim oranicama i njivama.
Lekoviti deo piskavice je njeno seme (Foeni-graeci semen), koje sadrži do 50% sluzi, piridinske alkaloide, flavonoide, steroidne saponine, kumarine, proteine i slobodne amino-kiseline.
Aktivni sastojci grčkog semena piskavice su poznati po svojim blagotvornim efektima na sniženje nivoa šećera i holesterola u krvi. Pokazuje i virustatično i antiflogistično dejstvo. U narodnoj medicini, piskavica se koristi za oporavak kod slabosti organizma usled velikog gubitka telesne mase, kao i spoljno u obliku obloga za lečenje čireva i otoka.
Važno upozorenje: Potreban je oprez kod osoba koje koriste MAO inhibitore, antikoagulanse ili hormonsku terapiju. Ne preporučuje se upotreba piskavice tokom trudnoće i dojenja.
Josif Pančić – Čaj od piskavice (grčkog semena) – priprema i obloge
- Unutrašnja upotreba: Kafenu kašiku usitnjenog grčkog semena preliti sa 600 ml hladne vode i ostaviti da stoji 3 sata (ne kuvati), pa procediti. Popiti u toku dana, podeljeno u tri jednake doze.
- Spoljašnja upotreba: 50g samlevenog grčkog semena kuvati sa 250 ml vode 5 minuta. Pastu staviti na gazu i koristiti kao oblogu.
Još nema komentara.