Opis
Podubica (Teucrium chamaedrys L., familija Lamiaceae) je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima, koja raste u južnoj Evropi, Maloj Aziji, na Kavkazu i u severnoj Africi. Preferira sušna i osunčana mesta, često se nalazi u hrastovim i borovim šumama na krečnjačkoj podlozi. Karakteriše se rombično-jajastim do eliptičnim listovima sa kratkom lisnom drškom i tupim nazubljenim obodom. Cvetovi su ružičasti ili ređe beli, grupisani po 2-6 u pazuhu listova, formirajući prividnu klasastu cvast.
Lekoviti deo podubice je osušeni nadzemni deo biljke (Chamedryos herba), koji sadrži do 12% tanina, luteolinske flavonoide, etarsko ulje, diterpene, iridoidne monoterpene i tragove alkaloida betainskog tipa.
U narodnoj medicini, podubica se koristi za tretman bolesti jetre i žuči, bubrega, kao i za stimulisanje apetita. Spolja se koristi za ispiranje kod čireva, gnojnih rana i kod hemoroida.
Važno upozorenje: Kod osetljivih osoba, podubica može izazvati simptome nalik hepatitisu, stoga se ne preporučuje za samolečenje.
Josif Pančić – Čaj od nadzemnog dela podubice – priprema
- Preliti jednu kafenu kašiku podubice sa 200 ml ključale vode.
- Poklopiti sud i ostaviti da odstoji 10 minuta, zatim procediti.
- Piti 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja pre jela.
Još nema komentara.