Josif Pančić – Čaj od rastavića 50g

175.00 RSD

Josif Pančić – Čaj od rastavića se koristi u čajnim mešavinama kod infekcija i upala mokraćnih kanala. Ne dovodi do poremećaja balansa elektrolita.

3 na zalihama

JP logo

Opis

Latinski naziv i familija :

Equisetum arvense L. ( Equisetaceae)

Opis :

Sterilno stablo je rebrasto i šuplje, 3-5mm u prečniku, jednostruko ili dvostruko pršljenasto razgranato, grane su uspravne ili poluuspravne. Lisni rukavci su 5-12mm dužine sa 8-12 uzanih, zašiljenih, crnih, a po obodu belih zubaca. Cela biljka je svetlozelene boje. Kosmopolitska vrsta, raste na vlažnim livadama, pored potoka, reka i močvara.

Kao lekoviti deo biljke koristi se :

Osušen nadzemni deo biljke  (Equiseti herba) – sterilni izdanak

Hemijski sastav :

 Rastavić sadrži silicijumovu kiselinu, flavonoide i tragove alkaloida

Upotreba :

Aktivni sastojci rastavića deluju na olakšavanje izlučivanja mokraće. Čaj od rastavića se koristi u čajnim mešavinama kod infekcija i upala mokraćnih kanala. Ne dovodi do poremećaja balansa elektrolita.

U narodnoj medicini se koristi: 

Čaj od rastavića se u narodnoj medicini koristi kod tuberkuloze i u mešavinama uroloških čajeva, spolja, za zarastanje rana i opekotina

Ograničenja u upotrebi :  

Potreban je oprez kod edema nastalih usled oštećenja srca ili bubrega.

Način pripreme i upotrebe čaja :

Supenu kašiku nadzemnog dela rastavića preliti šoljom (200ml) ključale vode, kuvati 5 minuta, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta, a zatim procediti. Piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

Dodatne informacije

Težina0.05 kg

Brend

Josif Pančić

JP logo