Opis
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis L., familija Lamiaceae) je zimzeleni i veoma aromatičan žbun, poznat po svojim uspravnim, mrkim granama i igličastim, kožastim listovima. Sa gornje strane su listovi sjajno zeleni i brazdani glavnim nervom. Cveta sa ljubičastim cvetovima, grupisanim u cvastima od 5-10 cvetova. Autohton je za Mediteranski region, ali se uspešno gaji i u kontinentalnim oblastima.
Lekoviti deo ruzmarina je sušeni list (Rosmarini folium), koji sadrži etarsko ulje (1-2,5%), flavonoide, rozmaricinsku kiselinu, ditrepene i triterpene.
Ruzmarin se koristi za poboljšanje prokrvljenosti kože, ublažavanje grčeva, stimulisanje lučenja žuči, olakšavanje varenja i eliminaciju gasova, kao i za povećanje prokrvljenosti srčanog mišića. U narodnoj medicini, ruzmarin se koristi za olakšanje varenja, spoljnu upotrebu kod reumatizma, mijalgija i neuralgija, u kupkama za draženje kože, kao antioksidans i začin u prehrambenoj industriji.
Važno upozorenje: Upotreba ruzmarina se ne preporučuje tokom trudnoće.
Josif Pančić – Čaj od lista ruzmarina – priprema
- Jednu kafenu kašiku lista ruzmarina prelijte sa 200 ml ključale vode.
- Pokrijte sud i ostavite da odstoji 15 minuta.
- Procedite čaj i pijte dva do tri puta dnevno po šolju čaja.
Još nema komentara.