Josif Pančić – Čaj od sladića 80g

465.00 RSD

Čaj od sladića se koristi za poboljšanje problema sa grlom i respiratornim sistemom, ublažava tegobe kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu i deluje na funkcije nadbubrežne žlezde.

2 na zalihama

JP logo

Opis

Sladić je tradicionalno koršćen za smirivanje upala grla i podršku respiratornom sistemu. Čaj od korena sladića iz serije Josif Pančić kombinuje ove blagodeti u jednoj šoljici, pružajući osveženje i olakšanje kod tegoba sa disajnim putevima.

Latinski naziv i familija :

Glycyrrhiza glabra L. (Fabaceae)

Opis :

Stabljika je uspravna a koren razgranat, slatkog ukusa i žut iznutra. Listovi su neparno perasti sa 4-8 pari listića. Listići su jajsto-eliptični (2-5cm) na vrhi zaobljeni sa kratkom bodljom, peraste nervature. Cvetovi (1-1,3cm) su grupisni u grozdastim cvastima, a krunica je ljubičasta. Raste u jugistočnoj Evropi, centralnom i istočnom mediteranu, na suvim ili umereno vlažnim livadama i peskovitim područjima.

Kao lekoviti deo biljke koristi se :

Osušen i oljušten koren (Liquiritiae radix/Glycyrrhizzae radix mundata)

Hemijski sastav : 

Koren sladića sadrži triterpenske saponine, flavonoide, kumarine, sterole, skrob

Upotreba : 

Aktivni sastojci slatkog korena povoljno deluju na razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja. Čaj od sladića deluje protivupalno; olakšava pražnjenje; deluje na smirenje grčeva glatke muskulatrure; ublažava tegobe kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu. Čaj od sladića takođe deluje na funkcije nadbubrežne žlezde.

Delovanje je potvrđeno mnoštvom farmakoloških studija  

Ograničenja u upotrebi : 

Kod osoba sa kardio-vaskularnim smetnjama gde dolazi do zadržavanja natrijuma i hipokalemije ; kod šećerne bolesti, kod terapije hormonskim preparatima i oštećenja jetre upotrebu treba ograničiti. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Koren sladića ne treba koristiti duže od 4-5 meseci.

Način pripreme i upotrebe čaja : 

Pola kašičice usitnjenog slatkog korena  preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 5 minuta procediti. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od 4-6 nedelja.

Dodatne informacije

Težina0.08 kg

Brend

Josif Pančić

JP logo