Opis
Sladić je tradicionalno koršćen za smirivanje upala grla i podršku respiratornom sistemu. Čaj od korena sladića iz serije Josif Pančić kombinuje ove blagodeti u jednoj šoljici, pružajući osveženje i olakšanje kod tegoba sa disajnim putevima.
Latinski naziv i familija :
Glycyrrhiza glabra L. (Fabaceae)
Opis :
Stabljika je uspravna a koren razgranat, slatkog ukusa i žut iznutra. Listovi su neparno perasti sa 4-8 pari listića. Listići su jajsto-eliptični (2-5cm) na vrhi zaobljeni sa kratkom bodljom, peraste nervature. Cvetovi (1-1,3cm) su grupisni u grozdastim cvastima, a krunica je ljubičasta. Raste u jugistočnoj Evropi, centralnom i istočnom mediteranu, na suvim ili umereno vlažnim livadama i peskovitim područjima.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :
Osušen i oljušten koren (Liquiritiae radix/Glycyrrhizzae radix mundata)
Hemijski sastav :
Koren sladića sadrži triterpenske saponine, flavonoide, kumarine, sterole, skrob
Upotreba :
Aktivni sastojci slatkog korena povoljno deluju na razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja. Čaj od sladića deluje protivupalno; olakšava pražnjenje; deluje na smirenje grčeva glatke muskulatrure; ublažava tegobe kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu. Čaj od sladića takođe deluje na funkcije nadbubrežne žlezde.
Delovanje je potvrđeno mnoštvom farmakoloških studija
Ograničenja u upotrebi :
Kod osoba sa kardio-vaskularnim smetnjama gde dolazi do zadržavanja natrijuma i hipokalemije ; kod šećerne bolesti, kod terapije hormonskim preparatima i oštećenja jetre upotrebu treba ograničiti. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Koren sladića ne treba koristiti duže od 4-5 meseci.
Način pripreme i upotrebe čaja :
Pola kašičice usitnjenog slatkog korena preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 5 minuta procediti. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od 4-6 nedelja.
Još nema komentara.