Opis
Sastav:
100% dehidrirana Shiitake gljiva
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energija | 281kcal/1172kj |
Masti | 2,76g |
od kojih zasićene masne kiseline | 0,57g |
Ugljeni hidrati | 20,12g |
od kojih šećeri | 1,78g |
Vlakna | 36,51g |
Proteini | 25,64 |
So | 0,015g |
Upotreba:
Pre pripremanja jela gljive potopiti pola sata u mlaku vodu da povrate volumen. Ispiranjem u nekoliko mlakih voda smanjićete im specifični miris i ukus tokom spremanja.
Čaj:
Potpopi se jedan šešir Shiitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog sata. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti – nasečena se može dodati u jelo kao začin.
Salata:
Potrebno je jedno pakovanje gljiva, 150g pilećih prsa ili slično, dve kisele jabuke, 50g maslina po želji, 3 kisela krastavčića, 1 kašičica šećera, so, beli biber i laki majonez.
Oprane gljive kuvamo da omekšaju. Očišćenje jabuke narendamo, a prsa, krastavčiće i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslina. Sipamo dosta bibera i posolima. Dobro izmešamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinama i ostavimo u frižideru do služenja.
Pohovanje – pošto ste im povratili volumen i isprali u nekoliko mlakih voda, odsecite peteljke i pohujte kao i bilo koje drugo jelo.
Još nema komentara.