Opis
Kombu alge su jedne od najcenjenijih algi u japanskoj kuhinji i osnovni sastojak za pripremu dašija (dashi) – tradicionalne osnove za supe, čorbe i mnoga druga jela. Ove alge, crno-smeđe boje i specifičnog ukusa, beru se ručno u hladnim, čistim vodama ostrva Hokaido, u oblasti Hidaka, poznatoj po najkvalitetnijim vrstama kombu algi.
Berba se obavlja krajem leta tradicionalnim tehnikama – pomoću bambusovih štapova i oštrih sečiva, nakon čega se alge suše prirodno na suncu. Na njihovoj površini često se nalaze bele tačkice – to su minerali i složeni šećeri koji doprinose bogatom umami ukusu i ne treba ih spirati.
Kombu alge se namaču 10 minuta, zatim seku na tanke trake i kuvaju 30 minuta ili duže, u zavisnosti od jela. Posebno su korisne u kombinaciji sa mahunarkama, žitaricama i korenastim povrćem, jer pomažu u njihovom varenju. Takođe se koriste u čajevima, kiselim jelima, začinima, pa čak i grickalicama i slatkišima u japanskoj tradiciji.
Sastojci:
100% sušene kombu alge (Mitoku, Japan).
Upotreba:
Ne perite ih previše – samo prebrišite suvom ili vlažnom krpom kako biste sačuvali prirodne mineralne tragove.
Nutritivne vrednosti na 100g:
| Energija | 1017kj/230,2kcal |
| Masti | 0g |
|
od kojih zasićene masne kiseline
|
|
| Ugljeni hidrati | 52,9g |
| od kojih šećeri | |
| Proteini | 6,9g |
| So | 7,5g |












Još nema komentara.