Opis
Sastojci:
griz od prosa 33,3%, pirinčani griz 33,3%m kukuruzni griz 33,3%
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost – 1590KJ 378,6kCal
Masti – 3g
– od čega zasićene masne kiseline 0,56g
Ugljeni hidrati – 76,4g
– od čega šećeri 0,2g
Vlakna – 5,4g
Proteini – 8,8g
So – 0,05g
Recept:
Sastojci:
- 1 šolja bezglutenske palente od prosa, pirinča i kukuruza
- 4 šolje vode
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike maslaca ili maslinovog ulja
- 1/2 šolje rendanog tvrdog sira
- Sveži začini po ukusu (npr. bosiljak, peršun, ruzmarin)
Uputstva:
- Stavite 4 šolje vode u šerpu i dodajte pola kašičice soli. Stavite šerpu na šporet i pustite da voda proključa.
- Dok čekate da voda provri, pripremite palentu. U posebnoj činiji, pomešajte bezglutensku palentu od prosa, pirinča i kukuruza sa 1 šoljicom hladne vode, praveći glatku pastu.
- Kada voda u šerpi provri, smanjite vatru na srednje nisku i postepeno sipajte pastu od palente u vodu, neprestano mešajući kako biste sprečili stvaranje grudvica.
- Kuvajte palentu na srednje niskoj vatri, povremeno mešajući, oko 15-20 minuta, ili dok se palenta ne zgusne i počne odvajati od ivica šerpe. Ako palenta postane previše gusta, možete dodati malo vode da je razredite.
- Ako želite dodati maslac ili maslinovo ulje, sada je pravo vreme. Dodajte ih u palentu i promešajte da se sjedine.
- Takođe, možete dodati rendani tvrdi sir i sveže začine po ukusu kako biste obogatili ukus palente. Promešajte dok se sir ne istopi.
- Sklonite palentu sa šporeta i ostavite je da odstoji nekoliko minuta kako bi se stegla.
- Poslužite toplu palentu kao prilog uz omiljene dodatke, kao što su umak od paradajza, povrće ili pečeno meso.
Uživajte u ovom ukusnom bezglutenskom obroku od palente od prosa, pirinča i kukuruza!
Još nema komentara.