fbpx Skip to main content

Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka poreklom iz Indije čiji se koren i plodovi koriste u lekovite svrhe. Postaje sve popularnija u svakodnevnoj primeni, jer joj se pripisuju mnoge koristi za zdravlje.

Koristi se kod anksioznosti, artritisa, bipolarnog poremećaja, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, problema sa spavanjem, Parkinsonove bolesti i hronične bolesti jetre. Koristi se i za smanjenje neželjenih efekata koje izizivaju lekovi koji se koriste pri lečenju raka i šizofrenije. Kada se radi o njenom učinku na atletske performanse i sportske rezultate, takođe se može pomenuti njen značaj.

Ono što je naročito istaknuto je njeno svojstvo da kao adaptogen pomaže telu u svakodnevnoj borbi protiv stresa, snižava kortizol za 30%. Adaptogeni povećavaju otpornost organizma na fizički, hemijski, biološki i psihološki stres.

Neka klinička istraživanja pokazuju da uzimanje Ašvagande može smanjiti simptome anksioznosti, napetosti i anksioznog raspoloženja.

Ova biljka ima svojstvo kvalitetnog suplementa koji pozitivno utiče na veće performanse, što uključuje i pružanje veće količine snage i energije za efikasniji trening. Doprinosi boljem dotoku kiseonika koji je jaka važan kada se radi o napornim treninzima i intenzivnom vežbanju. Primećeni su i odlični rezultati kod povećane snage mišića.

Ovih nekoliko benefita su nešto po čemu se ističe svakodnevna upotreba ašvagande. Ono što moramo imati na umu je da je pravilno doziranje ovog prirodnog leka od velikog značaja. Prevelike doze ašvagande mogu uzrokovati poremećaj želuca, dijareju i povraćanje.

Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju ašvagandu, jer još uvek nema dovoljno podataka oko njenog uticaja tokom trudnoće i dojenja. Takođe, ašvaganda može povećati i nivoe tiroidnih hormona, te bi oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom trebali oprezno da je upotrebljavaju ili izbegavaju u potpunosti.

Superior Ašvaganda iz naše ponude je dobijena prirodnim sušenjem i mlevenjem isključivo celog korena Ašvagande iz koga ništa prethodno nije ekstrahovano te zbog toga ima i intezivan ukus.

Ono što je najvažnije, ovakvim procesom su potpuno očuvana bioaktivna jedinjenja koja su odgovorna za njena neverovatna zdravstvena svojstva. Superior Ašvaganda dolazi direktno sa nekoliko plantaža, sveže mlevena po porudžbini iz dela Indije koji je pod zaštitom UNESCO-a.

svg+xml;charset=utf

Od njenih ostalih pozitivnih efekata ističe se poboljšanje koncentracije, pamćenja, održanja pažnje i fokusa kao i drugih kognitivnih zadatke i funkcija.

Kao snažan antioksidans, ova biljka jača imunitet i stvara otpornost na viruse i bakterije. Njena pozitivna svojstva na imunitet su naročito blagotvorna kada je u pitanju zdravlje starijih osoba.
Često se smatra prirodnim lekom za očuvanje mladosti organizma.

Ašvaganda je poznata i kao moćan afrodizijak koji utiče na poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena.

Kako koristiti Superior Ašvagandu?

Superior ašvaganda je 100% organski koren ašvagande koji nam dolazi u prahu i koristi se tako što se jedna kašičica (3-5g) razmuti u čaši tople vode ili mleka obično pred spavanje. Ukoliko se pije redovno, efekti će doći nevezano za doba dana kada se pije.

Može se razmutiti i u soku. Doza od 5g je poprilično jaka tako da možete krenuti i sa manje da biste videli vašu reakciju, jer ašvaganda nekad ima i trenutne efekte naročito zato što se ovde radi o čistoj i autentičnoj ašvagandi.

Ukoliko želite napitak neverovatnih efekata na zdravlje možete zagrejati neko biljno mleko (obično je zbog ukusa pirinčano mleko najbolja opcija), u njega dodati dozu ašvagande, dodati med ili neki drugi prirodni zaslađivač i dobićete topli napitak prijatnog ukusa.

Recepti sa ašvagandom

Superior ašvaganda prahu se može lako dodati raznim receptima kako bi se poboljšalo zdravlje organizma. Ispod se nalazi nekoliko recepata u kojima možete koristiti ašvagandu u prahu.

Ašvaganda smuti recept

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 šolja zamrznutog voća (jagode, borovnice, maline)
  • 1 šolja spanaća ili kelja
  • 1 šolja bademovog mleka
  • 1 kašičica meda ili agave sirupa
  • 1/2 kašičice ašvaganda praha

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko je smuti pregust, dodajte malo više bademovog mleka. Uživajte u zdravom smutiju!

Ašvaganda energetske kuglice

Sastojci:

  • 1 šoljica badema
  • 1/2 šoljice urmi
  • 1 kašičica ašvagande u prahu
  • 1 kašika meda
  • 1/2 kašičice vanile
  • Prstohvat soli

Priprema:

Bademe stavite u blender i mešajte dok ne postanu mrvice. Dodajte ostale sastojke i blendajte dok se ne formira smesa. Formirajte kuglice veličine oraha i ostavite u frižideru da se stegnu.

Ašvaganda rižoto

Sastojci:

  • 1 šoljica pirinča
  • 1/2 šoljice belog vina
  • 1/2 glavice crvenog luka, sitno naseckanog
  • 2 kašičice ašvagande u prahu
  • 1/4 šoljice rendanog parmezana
  • 2 kašike maslaca
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U tiganju na srednjoj vatri rastopite maslac i dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte pirinač i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte belo vino i pustite da se kuva dok većina tečnosti ne ispari. Dodajte ašvagandu, so i biber i po potrebi malo vode i mešajte dok pirinač ne bude skoro skuvan. Dodajte parmezan i promešajte. Poslužite toplo.

Ašvaganda čokoladni kolač

Sastojci:

  • 1 šoljica kokosovog šećera
  • 1 šoljica brašna od badema
  • 3/4 šoljice kakaa u prahu
  • 1 kašičica ašvagande u prahu
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 jaja
  • 1/2 šoljice kokosovog ulja, otopljenog
  • 1 kašičica vanile
  • 1/4 šoljice vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite okrugli kalup za pečenje (oko 20 cm), namastite ga i pospite malo brašna. U velikoj činiji pomešajte kokosov šećer, brašno od badema, kakao u prahu, ašvagandu, prašak za pecivo i so.

U drugoj činiji umutite jaja, otopljeno kokosovo ulje, vanilu i vodu. Pomešajte vlažne i suve sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Istresite smesu u pripremljeni kalup za pečenje.

Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.

Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu oko 10 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Poslužite samostalno ili sa prelivom ili voćem po želji.

Uživajte u ovom ukusnom i zdravom čokoladnom kolaču s ašvagandom!

Koren ašvagande i ašvaganda u prahu

Da li je bolja ašvaganda u prahu od celog korena ili njen ekstrakt u prahu ili tabletama?

Ukoliko uzimate ašvagandu za širi spektar njenog delovanja i želite potpuno prirodan način na koji biste doprineli poboljšanju stanja vašeg organizma onda treba da uzimate ašvagandu u prahu od celog korena ašvagande, gde ništa nije oduzeto niti dodato.

Da li treba praviti pauzu u uzimanju ašvagande?

Ovo pitanje se generalno postavlja za većinu superhrane i ne postoji neki egzaktan odgovor, ali ono što je opšte prihvaćeno je sledeće. Kada nekoliko meseci uzimate najkvalitetniju superhranu osetićete više efekata, jer tek počinje delovanje ovih namirnica.

Nakon nekog vremena benefiti mogu biti manje osetni, jer je ’’sređivanje’’ organizma već nastupilo. Ono što obično korisnici praktikuju je da nakon nekoliko meseci nastave da uzimaju par dana nedeljno ili par nedelja mesečno.

Ukoliko se ponovo pojavi stresniji period, poremeti san ili bilo šta drugo onda se nastavlja sa redovnom upotrebom dok se situacija ne stabilizuje.

Svako ko želi više energije, bolje raspoloženje, imunitet, preventivno čuvanje kardiovaskularnog i nervnog sistema treba da kostisti ašvagandu i da kroz nekoliko dana redovnog konzumiranja oseti njene blagodeti. Kao neko ko je lično isprobao ovaj suplement, mogu potvrditi da se ubrzo, već nakon prve nedelje vidno smanjio nivo stresa i nastupio je kvalitetniji san.

Kao i kod svake biljke, važno je savetovati se s lekarom pre uzimanja ašvagande u bilo kom obliku, naročito ako se uzimaju lekovi ili imate određene zdravstvene probleme. Međutim, istraživanja ukazuju na to da ašvaganda ima potencijalne zdravstvene koristi i da se može koristiti kao deo zdravog načina života i prehrane.

Ostavite komentar