Zeleni čaj je odvajkada poznat po svojim neverovatnim efektima na čovekovo zdravlje. Iako prirodno ne raste u našim predelima, poslednjih godina je postao odomaćen jednako kao nana, kamilica ili žalfija.
Interesantno je da tri vrste čaja : zeleni, beli i crni nastaju od iste biljke: Camelia Sinesis. Ono što se razlikuje je proces gajenja, proizvodnje i prerade.
Na našem tržištu postoji veliki broj proizvođača i sigurno ste već čuli kakve sve benefite donosi redovna konzumacija zelenog čaja. Matcha čaj je takođe jedna vrsta ovog predivnog napitka, a u nastavku vam otkrivamo zašto je ona danas izuzetno popularna među svima onima koji vode računa o svom zdravlju.
Kako nastaje Matcha čaj?
Ono po čemu se Matcha razlikuje od običnog zelenog čaja je pre svega način gajenja. U procesu proizvodnje Matche listovi se sakrivaju od sunca nekoliko nedelja pre branja (obično tri do četiri nedelje). Kada se gaji na taj način, biljka postaje ’zbunjena’ i počinje da pojačava proizvodnju hlorofila i teanina, pa su tako listovi manji i tamno zelene boje, a lekovita svojstva višestruko uvećana.
Takođe, listovi Matche se beru nešto ranije nego običan zeleni čaj, ručno, a zatim se popare na kratko, suše i razdvajaju peteljke i listovi. List se zatim melje na kamenom mlinu, polako i pod nižom temperaturom. Ovo je dugotrajan proces koji iziskuje pažljivost, strpljenje i umeće proizvođača – negde se čak može naći podatak da se na ovaj način za sat vremena mlevenja dobije samo 30 grama Matche! Iz tog razloga, najkvalitetnija Matcha jeste skuplja od običnog zelenog čaja, ali isto tako donosi višestruke zdravstvene koristi koji će opravdati njenu cenu.
Kada pijemo bilo koju vrstu čaja, uobičajeno je da odstranimo filter kesicu ili procedimo biljnu mešavinu. Kod Matche konzumiramo ceo list jer se fini prah u potpunosti rastvara u vodi. Na taj način unosimo mnogo više hranljivih sastojaka a samo jedna šolja Matcha čaja može zameniti 5-10 šoljica običnog zelenog čaja!
Zdravstveni benefiti Matcha čaja
Pa šta to Matcha sadrži što je tako drastično razlikuje od drugih čajeva? Hajde da vidimo.
Matcha čaj je zapravo koncentrovani zeleni čaj i obiluje katehinima – prirodnim polifenolima koji neutrališu slobodne radikale, štite od kancerogenih oboljenja i jedni su od najsnažnijih antioksidanasa. Katehini jačaju zidove kapilara i potpomažu asorpciju vitamina C, koji se zatim vezuju za toksine i teške metale kako bi se telo oslobodilo istih.
Kada pijemo običan zeleni čaj, u zavisnosti od sorte i branja, unećemo tek 10-20% hranljivih materija, dok se kod Matche taj broj penje na 100%! Matcha sadrži najveću koncentraciju antioksidanasa od bilo kog poznatog voća i povrća, stoga i ne čudi što se u Japanu konzumira već stotinama godina na svakodnevnom nivou. Japanci važe za izuzetno zdrav, mladolik i dugovečan narod, pa ceo svet želi da isproba njihove savete za zdrav život. Matcha je poslednjih godina sve popularnija među zapadnim svetom i znamo tačno i zašto!
Matcha čaj sadrži vitamine A, B, C, E kao i magnezijum, cink, kalijum, karotin, aminokiseline kao i L teanin, koji zajedničkim delovanjem štite naš organizam od različitih infekcija i jačaju imunitet. Kako je Matcha veoma moćan antioksidant, telo se čisti od toksina i oslobađa slobodnih radikala koji utiču na prevremeno starenje. Uspomoć vitamina A i E, koža i kosa postaju blistavi i sjajni. Teanin iz Matche smanjuje nivo stresa, podstiče proizvodnju dopamina i samim tim je blagotvoran za imunitet i psihofizičko stanje organizma.
Matcha je jedan od izvora kofeina, pa može postati zdravija opcija jutarnje kafe, a takođe ubrzava metabolizam pa pomaže regulaciji telesne težine. Obzirom da stimuliše brzo sagorevanje kalorija, ukoliko se pije na prazan stomak kod nekih ljudi može izazvati blagu mučninu, pa ako ga dosad niste konzumirali, povedite računa da ipak pre ispijanja čaja pojedete zdrav doručak ili makar zdravu grickalicu.
Ova specijalna koncentrovana vrsta zelenog čaja ubrzava metabolizam i potpomaže mršavljenje, pa možemo sa sigurnošću reći da je jedan od odličnih dodataka ishrani ako želite da izgubite višak kilograma. Katehini iz Matcha čaja pomažu organizmu da sagori masti čak i do četiri puta brže od proseka!
Takođe, Matcha čaj nema neželjenih efekata po vaše zdravlje, kao što bi ih možda imali dijetetski suplementi koji obećavaju brzo i efikasno mršavljenje.
Ukoliko ste na posebnom režimu ishrane koji ima za cilj gubitak kilaže i ubrzavanje metabolizma, Matcha će postati vaš najbolji saveznik. I ono što je najbolje – dovoljna je jedna šoljica čaja dnevno, jer je izuzetno koncentrovan. Možete ga piti kao „običan“ čaj ili kao latte, uz dodatak mleka, meda, agava sirupa ili nekog drugog zaslađivača.
Nutritivne vrednosti Matcha čaja
U jednom gramu Matcha čaja nalazi se:
- 306mg proteina
- 272mg aminokiselina
- 50mg lipida
- 27mg kalijuma
- 2.3 mg magnezijuma
- 4.2mg kalcijuma
- 0.062mg cinka
- 3.5mg fosfora
- 0.17mg gvožđa
Vrste Matcha čaja
Prema načinu proizvodnje, postoje tri vrste Matcha čaja : standardna, ceremonijalna i Matcha za kuvanje.
U zavisnosti od načina proizvodnje, zavisiće i njen kvalitet. Ova poslednja vrsta se koristi pri kuvanju (za posipanje sladoleda, naprimer), standardna Matcha je prah zadovoljavajućeg kvaliteta dok se kod ceremonijalne moraju ispoštovati apsolutno svi tradicionalni načini pripreme ovog zelenog zlata. Ceremonijalna organska Matcha je uglavnom u malim pakovanjima i vrhunskog je kvaliteta.
Kako utvrditi kvalitet Matcha čaja?
Nije svaka Matcha ista, to će vam najočiglednije potvrditi boja praha. Pravi Matcha čaj je prah jarke, tamnozelene boje. Ukoliko je žućkaste nijanse, velika je verovatnoća da nisu ispoštovani svi procesi proizvodnje, lošijeg je kvaliteta i nema iste efekte kao jarki, zeleni prah tradicionalno proizveden. Dobro proverite od kog ćete je proizvođača kupiti, nerealno niska cena u odnosu na ostale na tržištu je takođe znak da je kvalitet tog čaja upitan.
Proces pripreme Matcha čaja
Prvi korak u procesu pripreme Matcha čaja je naravno odabir kvalitetnog praha.
Priprema počinje zagrevanjem vode do tačno 80 stepeni Celzijusa. Ukoliko želite blaži ukus čaja, možete zagrejati vodu to 70 stepeni. Viša temperatura može povećati gorčinu čaja, pa je veoma važno precizno ispratiti temperaturu vode.
Dok se voda zagreva, u činiju (poznatu kao chawan) stavlja se jedna do dve merice Matcha praha, zavisno od željenog intenziteta. Merica koja se koristi naziva se chashaku.
Kada je voda dostigla odgovarajuću temperaturu sipajte jedan deo u činiju. Počnite sa samo malo vode, koliko je dovoljno da se napravi pasta. Pasta se pravi pomoću specijalne metlice zvane chasen, koja je obično napravljena od bambusa.
Nakon što ste dobili glatku pastu dodajte ostatak vode. Nakon što dodate ostatak vode, brzim pokretima promešajte smesu u obliku slova “W” sve dok ne nastane lepa, svilenkasta pena na vrhu.
I voila! Vaš matcha čaj je spreman!
Recept za Matcha Latte
Za jednu šoljicu matcha latte-a potrebno vam je:
- 1 kašičica matcha praha (najbolje je da bude visokog kvaliteta)
- 2 dl mleka po izboru (preporučujemo bademovo ili ovseno mleko)
- 1 kašičica meda ili drugog zaslađivača po želji (opciono)
- Topla voda
Priprema
- Pripremite pastu od Matcha čaja: Pogledajte recept iznad za proces pripreme Matcha čaja i pratite korake potrebne za pripremu matcha paste
- Zagrevanje mleka: Paralelno sa pripremom čaja, ugrejte mleko po izboru do tačke ključanja. Ako volite penušav latte, možete ga peniti koristeći poseban aparat za pravljenje pene. Korišćenje stimera može dovesti do pregrevanja mleka što može učiniti matcha latte gorčim nego što želite.
- Priprema Matcha latte-a: Dodajte med ili zaslađivač po želji u toplu šolju i prelijte ga matcha pastom. Lagano promešajte, a zatim prelijte toplim mlekom.
Gde kupiti organski Matcha čaj?
U našoj prodavnici zdrave hrane i poslastica Healthy Jungle vam nudimo dve opcije : standardne Matche, kao i ceremonijalne. Obe su organske i možete ih pazariti u rinfuzi (na gramažu) ili u elegantnom pakovanju namenjenom za 4-6 šoljica. Ukoliko do sada niste probali Matcha čaj, svratite kod nas na Matcha Latte! Pripremamo ga sa biljnim mlekom, uz dodatak potpuno prirodnih zaslađivača, kako bi dobili pun, kremast ukus.
U želji da živimo zdravo, sve se više okrećemo ka tradiciji i prirodi, svesni da sve ono što je potrebno našem telu priroda već nudi. Matcha je dragulj nastao zajedničkim radom prirode i čoveka i kao takva predstavlja jednu fenomenalnu zdravu naviku koja će sasvim sigurno doneti dobro zdravlje. Ovaj interesantni napitak jarke boje će ispuniti sva vaša očekivanja!