fbpx Skip to main content

Azijska kuhinja obuhvata širok spektar kulinarskih tradicija iz različitih zemalja Azije, svaka sa svojim karakterističnim ukusima i tehnikama pripreme hrane.

Njihova jela često se odlikuju bogatstvom začina, od kojih bismo izdvojili đumbir, beli luk, ljutu papriku, kari, kurkumu i mnoge druge.

Začini se koriste kako bi dodali na složenosti i ukusu jela. Neretko se kombinuje slatko, kiselo, slano, ljuto i gorko. Ovaj koncept ravnoteže ukusa poznat je kao “Wu Xing” u kineskoj kuhinji, “Umami” u japanskoj kuhinji i “Ayurveda” u indijskoj kuhinji.

Azijska kuhinja takođe je poznata po korišćenju umaka kao što su soja sos, riblji sos i susamovo ulje koji veoma utiču na obogaćivanje ukusa hrane. Ovi karakteristični dodaci jelima čine azijsku kuhinju prepoznatljivom i omiljenom širom sveta.

Začini u azijskoj kuhinji ne služe samo za poboljšanje ukusa, već se često koriste i zbog svojih lekovitih svojstava. Mnogi začini i biljke koje se često koriste u azijskoj kuhinji imaju dokazana blagotvorna dejstva na zdravlje, kao što su antiseptička, protivupalna ili probavna svojstva.

Azijska kuhinja - Raznovrsni začini i zdrava hrana

Primeri zdravih azijskih namirnica koje lako možete svrstati u vašu ishranu

Šitake pečurke

Sadrže brojne aktivne materije od kojih su za terapijske svrhe najvažniji : lentinan – anti-tumorski polisaharid, koji se koristi kao jedan od lekova protiv kancera, i eritadenin – koji utiče na smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi i sprečava arteriosklerozu.

U poslednje vreme se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi, koja ukoliko je gajena prema drevnoj japanskoj tradiciji ima izuzetnu nutritivnu vrednost. Poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno i to pripremljene na različite načine. Mogu se koristiti sveže, ali s obzirom da su kao takve relativno kratkog roka trajanja (oko nedelju dana) lakše ih je sačuvati u sušenom obliku.

Što se tiče nutritivnih vrednosti, one sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C i D. Od minerala sadrže cink, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, selen… Šitake imaju bezbroj benefita po naše zdravlje. Koriste se u borbi protiv raka, visokog holesterola, za terapiju kod raka debelog creva, grlića materice, želuca, grla, pluća… Ove pečurke su dobar saveznik i kada je u pitanju borba protiv anemije, depresije, stresa.

Šitake imaju teksturu sličnu bukovači, imaju veoma lep ukus, mogu se dodavati u razna jela, kao sveže, sušene ili u prahu.

U ponudi Healthy Jungle zdrave hrane možete pronaći Dehidrirane Šitake gljive.

Njih možete upotrebiti na neki od sledećih načina:

1. Kao čaj

Potopi se jedan šešir Šitake gljive u dno šolje vode u trajanju od 1h. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba bacati jer se može dodati u jelo kao začin.

2. U salati

Potrebno je jedno pakovanje gljiva, 150g pilećih prsa, 2 kisele jabuke, 50g maslina, 3 kisela krastavčića, 1 kašičica šećera, so, beli biber i laki majonez.

Oprane gljive kuvamo da omekšaju. Očišćene jabuke narendamo, a prsa, krastavčiće i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslina. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmešamo uz dodavanje majoneza. Ostatak maslina staviti preko salate.

3. Pohovane

Nakon ispiranja u nekoliko mlakih voda, odsečemo petiljke i pohujemo kao i bilo koje drugo jelo.

svg+xml;charset=utf

Azuki pasulj

Ovaj pasulj potiče iz Kine, i mnogo je nutritivno bogatiji nego pasulj na koji smo navikli. Ovaj sitan, crveni pasulj se koristi kao hrana i lek. Specifičan je po svom slatkastom ukusu. Pored slanih jela, sa azuki pasuljem možemo da spremamo i dezerte. On je izvor gvožđa, kompleksa vitamina B, vitamina C i D, magnezijuma i dijetalnih vlakana. Ima preko 29 antioksidanata među kojima je i bioflavonoid, koji pored raznih benefita ima antizapaljenska dejstva.

Bogat je proteinima i učestvuje u procesu razlaganja složenih ugljenih hidrata poput skroba i glikogena i zato je dobar za osobe sa dijabetesom. Ne sadrži holesterol. Zbog nutrijenata koji imaju dobra energetska svojsta, pasulj azuki nas čini dugo sitim i nakon obroka koji ga sadrži nećemo imati potrebu da se prejedamo.

U Healthy Jungle lokalu možete nabaviti organski azuki pasulj u pakovanjima od 200g i 500g.

Na sledeći način ga možete ukombinovati sa prethodno pomenutim Šitake pečurkama:

Potopiti 200g azuki pasulja 8h radi lakšeg kuvanja. Kuvati pasulj u vodi uz stalno dodavanje hladne vode po potrebi dok zrna ne omekšaju. Na malo ulja propržiti iseckanu glavicu crnog luka i 50g šitake pečuraka. U to dodati pasulj, posoliti i dodati tamari sos. Kuvati jos 10minuta.

Tamari sos

Ovo je vrsta sosa koju ljudi često mešaju sa soja sosom, ali između njih ima razlike. Soja sos je nastao u Kini, dok je Tamari sos poreklom iz Japana. Za razliku od soja sosa koji sadrži soju i pšenicu, Tamari sos je pravljen sa mnogo manjim procentom pšenice, a tamari sos pravljen bez pšenice je pogodan za ljude koji nemaju toleranciju na gluten.

Osim toga, Tamari sos je tamnijeg izgleda i jačeg ukusa i idealan je ukoliko ga jedemo uz suši i vasabi.

Možemo da ga koristimo za slana jela umesto soli, i time smanjimo prekomeran unos soli. Izvor je proteina i bogat je mineralima i vitaminom B. Pospešuje probavu i krvnu sliku.

Pirinčane taljatele i nudle

Ovo je vrsta testenine koja se koristi u azijskoj kuhinji. Može se stavljati u čorbe i supe, takođe i konzumirati uz soseve i prelive za testeninu. Odlična je zamena za običnu testeninu sa pšeničnim brašnom, jer sadrži isključivo pirinčano brašno, koje je pogodno za ljude koji su netolerantni na gluten, a ne žele da se odreknu pasti.

Mogu ih konzumirati vegetarijanci i vegani. Ne sadrži alergene, lagane su teksture, sa malim brojem kalorija i malim procentom masnoće. Sadrže i protein i dijetalna vlakna. Povoljno utiču na organe za varenje, uravnotežuje rad hormona i nivo šećera u krvi.

Zdrava ishrana zasnovana na azijskoj kuhinji nudi izvarednu kombinaciju nutritivne vrednosti, raznovrsnosti i sjajnih, egzotičnih ukusa. Ključni razlozi za to su biljna osnova, bogatstvo voća i povrća, raznovrsne metode pripreme, bogatstvo začina i na sve to balansiran pristup ovih različitih sastojaka. Ovaj pristup ishrani može doneti niz pozitivnih efekata na opšte zdravlje i dobrobit.

Ostavite komentar