Skip to main content

Ako brinete o svom zdravlju, sasvim je sigurno da se trudite da unosite zdrave namirnice na dnevnom nivou, vežbate, pijete dosta tečnosti, ali nažalost, u svetu u kome živimo, malo koja hrana je zaista – zdrava. Ako su tlo, vazduh i voda zagađeni, kakva će biljka rasti na tom području i da li će uopšte sadržati one hranljive sastojke zbog kojih je jedemo? I pored sveopšte zagađenosti planete, kao da nije dovoljno – imamo pesticide, insecticide i ostale uništitelje štetočina, a samim tim i biljke koje smo pokušali zaštititi. Takve biljke skladište otrovne tvari, a mi ih unosimo u svoj organizam, gde na kraju završavaju u jetri koja pokušava da ih preradi i otkloni kroz bubrege i creva. Toksini koji ne mogu da se razlože ostaju u jetri i truju celokupan organizam, što za sobom povlači niz zdravstvenih posledica od kojih neke mogu biti uporne i dugotrajne.

Kako pomoći svom telu u borbi protiv zagađenog vazduha, vode, tla? Većina nas živi u urbanim sredinama gde od čistog vazduha nema ni traga, u nekim mestima je voda izuzetno lošeg kvaliteta i jako je teško održavati svoje telo i duh u dobrom zdravlju. Iako ne možemo lično uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha ili vode, ono što zasigurno možemo je da utičemo na to kakve ćemo namirnice ili suplemente konzumirati, raspitati se o njihovom poreklu i proveriti kakav tačno uticaj mogu imati na naše zdravlje.

Jedna od namirnica koju naučnici danas klasifikuju kao superhranu je Hlorela – zelena mikroalga iz porodice Chlorellaceae koja živi u slatkim vodama. Ovo je jedna od retkih jestivih slatkovodnih algi neverovatnih benefita po ljudski organizam. A šta je to što Hlorelu izdvaja u moru suplemenata? Pa, da počnemo!

Hlorela detoks u čaši

Zdravstveni benefiti hlorele

Hlorela sadrži čitav niz vitamina i minerala : B1, B2, B6 i B12, C, D2, E, K, gvožđe, folate, beta karoten, hlorofil, niacin, biotin, proteine i antioksidante.

Ono po čemu je jedinstvena je i kompleks nazvan Hlorela Faktor Rasta. On se nalazi u jezgru ćelije i sastoji se od nukleinskih kiselina, peptida i polisaharida.

Ono što je interesantno je da Hlorela sadrži više hlorofila nego bilo koja druga biljka na planeti, dok je vitamin B12 koji se nalazi u Hloreli u potpunosti biorazgradiv za ljudski organizam, za razliku od ostalih biljaka koji sadrže takozvani pseudovitamin B12 koji ne možemo apsorbovati.

Detoksikacija organizma pomoću hlorele

Svakodnevno slušamo o detoksikaciji organizma, ali retke su namirnice koje zaista podstiču prirodni detoks tela. Hlorela je alga koja upravo to čini i dokazano je efikasna u uklanjanju teških metala poput arsenika, kadmijuma, žive. Efikasna je u otklanjanju negativnih efekata pri oštećenju mozga izazvanog trovanjem olovom. Dokazano je uspešna u smanjenju štetnih materija u svakodnevnoj ishrani, od kojih bismo izdvojili dioksin : on je hormonski ’ometač’ koji izaziva reproduktivne, razvojne i hormonske smetnje i tegobe. Pored toga, dioksin je jedan od faktora rizika za nastanak kancera i oštećuje imuni sistem, što za sobom povlači niz reakcija u organizmu.

Suplementacija Hlorelom može uticati na smanjenje telesne težine kao i na regulaciju glikemijskog statusa i nivoa glukoze u krvi. Hlorela kao suplement može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida. Niacin, vlakna i vitamin B su borci protiv lošeg holesterola dok visok sadržaj antioksidanasa pomaže kod LDL holesterola koji dokazano doprinosi srčanim oboljenjima.

Hlorela doprinosi zdravlju i dobrom radu srca i bubrega i moze biti glavni saveznik jetri da se oslobodi od teških metala i toksina unetih nepravilnom ishranom, zagađenom vodom ili vazduhom. Uz pomoć Hlorele krvni pritisak se postepeno vraća u normalu dok je krutost arterija, jedan od faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, smanjena.

Suplementacija Hlorele moze povećati broj korisnih bakterija u crevima, pa samim tim probavni sistem biva u ravnotezi i funkcija debelog creva postaje normalizovana.

Hlorela superhrana za detoks

Nutrijenti u hloreli

Kao sto smo već pomenuli, Hlorela je izuzetno bogata biološki aktivnim komponentama, odnosno antioksidansima. Likopen, lutein, beta karoten, hlorofil i vitamin C se smatraju izuzetno vrednim mikronutrijentima koji potpomažu detoksikaciju i čišćenje organizma. Takođe je bogata gvozđem, što ima za rezultat sprečavanje anemije.

Vitamin B12 koji se nalazi u Hloreli kao suplementu je izuzetno važan za ljudski organizam, ali je njegov glavni izvor hrana životinjskog porekla. Nedostatak upravo ovog vitamina se često pojavljuje među vegeterijancima i veganima, jer namirnice biljnog porekla retko sadrze dovoljnu količinu vitamina B12, a takođe on nije dovoljno bioraspoloživ. Takav B12 se naziva pseudovitamin B12, jer ga organizam ne može apsorbovati u celosti. Vitamin B12 je izuzetno važan za mentalni fokus, stabilno raspoloženje, zdravlje ženskih reproduktivnih organa, kao i za celokupnu psihičku i fizičku energiju.

Dobra vest je da Hlorela kao suplement može pomoći onima koji pate od nedostatka ovog vitamina! Ona je jedan od retkih biljnih izvora bioraspoloživog B12 – u jednom od mnogobrojnih istraživanja je pokazano da su vegani koji su konzumirali hlorelu imali veće koncentracije vitamina B12 od onih koji je nisu koristili.

Ono što je takođe od velike važnosti jeste vitamin D: dva glavna oblika su D2 (ergokalciferol) i D3 (koleakalciferol). D2 se nalazi u pečurkama i pojedinim biljkama, dok je D3 sadržan u namirnicama životinjskog porekla, poput ribe i morskih plodova. Vitamini D grupe su neophodni za održavanje normalnog nivoa kalcijuma i fosfora u krvi, što je povezano sa smanjenim rizikom za nastanak osteoporoze i nekim vrstama karcinoma. Pravilno gajena hlorela sadrži D2 i ergosterol te je veoma korisna kao dodatak prehrani.

Hlorela u prahu

Treba napomenuti i da nije svaka Hlorela na tržistu ista, stoga povedite računa gde ćete je kupiti. U našoj prodavnici zdrave hrane Healthy Jungle u ponudi imamo Hlorelu koja se nabavlja direktno sa Tajvana i poseduje evropski, srpski i tajvanski organski sertifikat, laboratorijski je testirana i gajena u ekološki potpuno očuvanom predelu. Konvencionalna tehnika prerade ćelijskog zida hlorele uključuje proces mlevenja, ali to može dovesti do kontaminacije teškim metalima, gubitka minerala i ostalih hranljivih materija. Naš proizvođac je razvio sopstveni metod za razbijanje ćelijskog zida i za to je dobio patent, što proizvod čini bezbednim za upotrebu i omogucava 100% zadržavanje svih nutrijenata.

Organska Tajvanska Hlorela

Pogledaj proizvod

Hlorelu ne nazivaju uzalud superhranom budućnosti! U Japanu se ona tradicionalno konzumira i vekovima je poznata kao jedna od izuzetno važnih namirnica bogatih mikronutrijentima blagotvornim za ljudski organizam.

Preporučena doza

Preporučena dnevna doza je jedna kafena kašičica dnevno (2-5g), a mozete je konzumirati razmućenu u časi vode, jogurta, smutija ili kao dodatak limunadi (Vitamin C i Hlorela imaju komplementarno sudejstvo). Zbog načina uzgoja i čistoće, naša Hlorela ima prirodan ukus i miris, bez neprijatne „riblje“ arome za razliku od većine drugih na tržištu. Takođe, u formi je praha i pakovana u medicinski odobrene ambalaže, što je čini višestruko puta efikasnijom od suplementacije u tabletama.

Zaključak

Ako do sada niste čuli niti probali ovaj suplement, naša je topla preporuka da to učinite što pre! Osim što potpomaze celokupnom zdravlju organizma, svakodnevna konzumacija Hlorele može sprečiti razvitak i nastanak mnogih bolesti.

Za Hlorelu postoje upozorenja vezana za decu, trudnice i dojilje, ali isključivo na temelju kontaminacije, jer većina Hlorela na tržištu sadrži nedozvoljene nivoe teških metala. Međutim, provereno čista hlorela je pokazala odlične rezultate i kod gorenavedene grupe.

Priprema je jednostavna, ne iziskuje puno vremena, a benefiti su višestruki i to u veoma kratkom vremenskom periodu, već nakon par nedelja svakodnevne konzumacije. Pisac ovog teksta to potvrdjuje na ličnom primeru. 🙂 Pišite nam u komentarima kako je Hlorela uticala na Vaš organizam i celokupno zdravlje – znamo da ce vam prijati!

Ostavite komentar