Mleko i ostali mlečni proizvodi su glavni izvori zasićenih masti koje izazivaju razna srčana oboljenja, dijabetes tipa 2 i Alchajmerovu bolest. Mnoge studije su takođe pokazale povezanost mlečnih proizvoda sa povećanim rizikom od oboljevanja od raka dojke, jajnika i prostate. Istraživanja pokazuju da mlečni proizvodi imaju zapravo malo ili uopšte nemaju benefita za zdravlje kostiju.
Odojčad i deca proizvode enzime koji razlažu laktozu, šećer koji se nalazi u kravljem i majčinom mleku, ali kako starimo tako je sve manje lučenje ovih enzima. Česta je pojava intolerancije na laktozu čiji su simptomi gasovi, dijareja, nervoza stomaka.
Zbog svega ovoga biljna mleka dobijaju na popularnosti, naročito kod onih ljudi koji vode računa o svom zdravlju.
Ako i dalje niste probali ili imate neku zadršku kada je u pitanju mleko na bazi biljaka, ovo je ono što treba da znate – postoje mnogi ukusi i tipovi biljnih mleka.
S obzirom da je baš veliki izbor u pitanju, sigurno ćete naći neko biljno mleko koji vam odgovara ukusom. To mogu biti mleka od žitarica, orašastih plodova, raznih semenki, mahunarki (pirinčano, ovseno, kokosovo, od badema, indijskog oraha, laneno, susamovo, sojino, od graška…).
Uglavnom je u ponudi i neko od navedenih biljnih mleka u varijanti sa čokoladom ili vanilom, zaslađeno/nezaslađeno. Stvarno ima mnogo opcija koje treba isprobati, ali sigurna sam da svako može za sebe pronaći biljno mleko koje mu baš odgovara.
Prednosti biljnih mleka u odnosu na kravlje
Nema hormona
Krave proizvode mleko tokom kolostralnog perioda kada je povećan nivo estrogena. Krave koje se uzgajaju na farmama su često u ovom periodu usled čega su im nivoi hormona ekstremno povišeni, te mleko koje ove krave daju prirodno sadrže hormone, te ih tako i mi, pijući njihovo mleko, unosimo.
Manje masti i kalorija
Neke od nutritivnih vrednosti se poklapaju kod biljnog i kravljeg mleka, kao količina natrijuma i kalijuma, ali po mnogim studijama je biljno mleko zdraviji izbor kada je u pitanju količina masti i kalorija. U poređenju sa jednom čašom punomasnog mleka, mnoga biljna mleka imaju 37%-75% manje masti. Mnoga biljna mleka uključujući bademovo, pirinčano, kokosovo…imaju manje kalorija nego kravlje mleko.
Manje šećera
Nezaslađene verzije biljnih mleka omogućuju da unosimo mnogo manje šečera nego što bismo konzumiranjem kravljeg mleka. Mnogo ljudi ne zna da kravlje mleko ima 12g ugljenih hidrata i to su upravo mlečni šećeri, tj laktoza. U nezaslađenom biljnom mleku se nalazi samo jedan gram ugljenih hidrata.
Bogatiji nutritivni sastav
Pored 8 grama proteina u čaši biljnog mleka ima i vitamina B12, kalcijuma, vitamina A, cinka, selena, Niacina, Riboflavina, Fosfora, Joda i Natrijuma.
Štitimo okolinu
Proizvodnja biljnih mleka iziskuje manju potrošnju vode nego količine koje se koriste pri proizvodnji kravljeg mleka. Koliko god da različitim biljkama trebaju različite količine vode, ta količina je i dalje 50%-90% manja. Proizvodnja otprilike 4l biljnog mleka iziskuje prosečno 10% zemljišta koje zauzimaju farme krava kako bi proizvele istu količinu kravljeg mleka. Izgradnja tih farmi takođe uglavnom, i zbog svoje veličine i hrane koja je neophodna kravama na tim farmama, dovode do dodatnog krčenja šuma što utiče na klimatske promene.
Saveti za odabir biljnog mleka
Izaberite ukus koji vam najviše odgovara
Isprobajte različite bredove i ukuse, jer ih ima mnogo na tržištu.
Čitajte deklaracije pažljivo
Nisu sva biljna mleka istog sastava, birajte ona sa dobrim nutrijentima, pre svega kalcijumom i vitaminom D.
Ako ste vegan, birajte opcije sa većom količinom proteina
Mnoga biljna mleka nemaju mnogo proteina u sebi, ali ako generalno ne jedete proteinsku hranu onda obratite pažnju da pre izaberete ona biljna mleka koja imaju veću količinu proteina poput sojinog, lanenog ili mleka od graška.
Obratite pažnju na cene
Neka biljna mleka mogu da koštaju duplo više nego kravlje mleko, a ako ih pijete mnogo možda je bolje i da pokušate da ih pravite sami.
Recepti za domaće biljno mleko
Bademovo mleko
Sastojci:
- 1 šolja sirovih badema
- 4 šolje vode
- 1 kašika meda (opciono)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Uputstvo:
Prelijte sirove bademe vodom i ostavite da odstoje preko noći ili barem 8 sati.
Ocedite i isperite bademe i stavite ih u blender zajedno sa 4 šolje sveže vode.
Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Procedite smesu kroz gazu ili cediljku i sipajte u flašu.
Dodajte med i ekstrakt vanile po želji i dobro promešajte.
Čuvajte u frižideru do 5 dana.
Ovseno mleko
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode
- 1 kašika meda (opciono)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Uputstvo:
Stavite ovsene pahuljice u blender zajedno sa 4 šolje vode. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Procedite smesu kroz gazu ili cediljku i sipajte u flašu.
Dodajte med i ekstrakt vanile po želji i dobro promešajte.
Čuvajte u frižideru do 5 dana.
Kokosovo mleko
Sastojci:
- 2 šolje kokosovih ljuspica
- 4 šolje vode
- 1 kašika meda (opciono)
Uputstvo:
Stavite kokosove ljuspice u blender zajedno sa 4 šolje vode. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Procedite smesu kroz gazu ili cediljku i sipajte u flašu.
Dodajte med po želji i dobro promešajte.
Čuvajte u frižideru do 5 dana.
Napomena:
Ove recepte možete prilagoditi svom ukusu tako što ćete dodati više ili manje meda, ili nekog drugog zaslađivača (agavinog sirupa, urmi..) ili ekstrakta vanile, a takođe možete koristiti i druge vrste orašastih plodova ili semenki po izboru.
Biljna mleka se mogu koristiti u u kuvanju, na primer ovseno mleko, kokosovo mleko.
Recept za palačinke koje se prave sa biljnim mlekom
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 1 šolja biljnog mleka (npr. sojino mleko, bademovo mleko ili kokosovo mleko)
- 1 kašika sirupa od agave ili javorovog sirupa
- 1 kašika biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Uputstvo:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte biljno mleko, sirup, ulje i ekstrakt vanile (opciono) i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte malo ulja. Koristeći veliku kašiku, sipajte smesu na zagrejani tiganj.
Pecite palačinke dok ne vidite mehuriće na površini, a zatim ih okrenite i pecite dok ne postanu zlatne boje. Ponavljajte postupak sa preostalom smesom dok ne potrošite sve sastojke.
Poslužite svoje palačinke sa svežim voćem, sirupom ili biljnim jogurtom za zdrav i ukusan doručak ili desert. Uživajte!
U ponudi naše radnje možete pronaći različita biljna mleka i napitke, kao i one 100% organskog sastava. Neka od njih su sojino mleko, bademovo mleko, kao i ovseno mleko.