Skip to main content

Drevna istorija orašastih plodova i njihova široka primena

Orašasti plodovi su veoma važni u ljudskoj ishrani već hiljadama godina. Arheološki nalazi pokazuju da su plodovi poput lešnika i badema bili deo ishrane ljudi u doba paleolita, dok je u antičkoj Grčkoj orah bio simbol plodnosti. Njihova ulja su nalazila primenu u kozmetici, kulinarstu i medicini.

Drevni Rimljani su takođe koristili orašaste plodove, naročito lešnike, u ishrani i kao sastojak za pripremu vina. Tokom srednjeg veka, trgovina orašastim plodovima je postala značajan deo svetske ekonomije, te su se širili iz Azije u Evropu, zahvaljujući trgovcima na putevima svile.

U renesansnom periodu orašasti plodovi su se smatrali luksuznom hranom i koristili su se za pripremu bogatih jela. Tokom kolonijalnog doba evropske sile su otkrile nove vrste orašastih plodova u zemljama koje su kolonizovale pa su tako kikiriki, indijski i brazilski orah postali popularni u svetu, a modernizacija industrije i tehnološki napredak omogućio je masovnu proizvodnju.

Orašasti plodovi u savremenoj ishrani i njihove zdravstvene koristi

Danas su orašasti plodovi neizostavan deo različitih kuhinja i ishrane širom sveta. Bogati su proteinima, zdravim mastima, mineralima, vitaminima i vlaknima. Orašasti plodovi su izuzetno nutritivno bogati, ali je takođe i njihova kalorijska vrednost visoka, stoga se preporučuje umerena konzumacija koja obezbeđuje potrebne nutrijente. Oni se koriste kao zdrav međuobrok, dodatak jelima, kao i u prehrambenoj industriji za proizvodnju putera, ulja, mleka itd.

Ulja od orašastih plodova su i danas izuzetno primenljiva u kozmetici i homeopatskoj medicini, kao i u ishrani. Obzirom na njihov visok sadržaj nutrijenata i široku upotrebu, orašasti plodovi su nezamenljiva namirnica u svakoj zdravoj ishrani.

Zdravstvene prednosti pojedinih orašastih plodova

Orasi na drvenoj tacni

Orah – Zdravlje srca, mozga i više

Orah je plod koji smo kao deca sasvim sigurno često pronalazili u kolačima i tortama. Međutim, ono što tada nismo znali jeste koliko je orah zapravo važan za naše zdravlje. Orasi su bogati Omega 3 mastima koje su izuzetno važne za zdravlje srca.

Redovna konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje mozga, smanjiti upalne procese u telu, a takođe i održavati zdravlje creva i pomažu u održavanju telesne težine. Orasi su izvor vlakana i proteina, kao i vitamina E i B grupe, minerala poput magnezijuma, bakra i cinka. Bogati su antioksidantima, pa tako vezuju slobodne radikale i sprečavaju oštećenje ćelija, smanjujući mogućnost za razvoj kancerogenih ćelija.

Mogu se jesti sirovi, pečeni, blanširani ili kao sastojak u slanim ili slatkim jelima. Koliko su orasi zdravi govori i podatak da su se tokom srednjeg veka smatrali simbolom bogatstva i moći, a korišćeni su čak i kao valuta.

Indijski orasi

Indijski orah – Zdrava alternativa i dobar izvor vitamina E

Indijski orah potiče iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja u različitim delovima sveta, uključujući Indiju, Brazil i neke delove Afrike. Indijski orah je bogat zdravim mastima i izuzetno vitaminom E, odgovornim za zdravu kožu, kosu i nokte. Sadrži proteine, minerale, vlakna i ugljene hidrate, kao i antioksidante.

Koristi se za pripremu ulja i putera od indijskog oraha, koji su zdrave alternative za vegansku ishranu. Ulje indijskog oraha ima široku primenu u kozmetici, kao i u farmaceutskoj industriji.

Kikiriki u posudi

Kikiriki – Izvor proteina i hranljivih sastojaka

Kikiriki potiče iz Južne Amerike, ali se danas može naći na svim meridijanima i postao je nezamenljiv izvor proteina u mnogim kuhinjama. Kikiriki sadrži zdrave masti, vitamine, minerale i antioksidante, zbog čega je važna namirnica za očuvanje zdravlja srca, mozga, a takođe smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta tumora. Može se jesti na razne načine i kombinovati sa različitim jelima.

Bademi

Badem – Blag ukus i brojne zdravstvene prednosti

Badem se najviše uzgajao u Centralnoj Aziji i Mediteranu, a u moderno doba se gaji i u drugim krajevima sveta. Bademi su veoma hranljivi i sadrže zdrave masti, minerale, vitamine i vlakna. Konzumacija badema povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i regulisanjem nivoa šećera u krvi.

Bademovo mleko, brašno i ulje imaju široku upotrebu u ishrani, a badem se takođe smatra simbolom sreće, plodnosti i dugovečnosti u nekim kulturama.

Pistaći

Pistaći – Superhrana sa antioksidantima

Pistaći potiču iz Zapadne Azije i Sredozemlja, a kultivisani su već 7000 godina. Pistaći se često koriste u kulinarstvu za dodatak hrskavosti i ukusa, a smatraju se superhranom zbog svojih antikancerogenih i antiinflamatornih sposobnosti. Takođe se tradicionalno koriste kao simbol sreće i blagostanja.

Lešnici

Lešnici – Univerzalno prisutni orašasti plodovi

Lešnici se danas uzgajaju širom sveta i imaju široku primenu u kulinarstvu zbog svoje široke primene i mogućnosti kombinovanja, lepog ukusa i hranljivih sastojaka. Konzumiranje lešnika ima povoljan uticaj na zdravlje zbog visokog sadržaja minerala, vitamina i antioksidanata. Ulje lešnika se često koristi u kozmetici, a lešnik je simbol mudrosti, plodnosti i prosperiteta u nekim kulturama.

svg+xml;charset=utf

Pinjoli – Bogati orašasti plodovi bora

Pinjoli su deo ishrane starih civilizacija i često se koriste u mediteranskoj kuhinji. Bogati su zdravim mastima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Pinjoli se koriste u jelima kao što su pesto sos, salate, peciva i poslastice.

Orašasti plodovi – Ključ za zdravu ishranu

Orašasti plodovi su izuzetno važan sastojak u ishrani. Osim što pomažu u očuvanju dobrog zdravlja celokupnog organizma, poboljšavaju kvalitet kose i kože i snabdevaju telo esencijalnim masnim kiselinama Omega 3 i Omega 6 koje naše telo ne može samostalno da proizvede.

Dovoljno je konzumirati male količine za potpun efekat na zdravlje, stoga odaberite svoju omiljenu varijantu i uživajte u zdravim grickalicama koje su ne samo ukusne, već i korisne za celokupno blagostanje organizma. Pišite nam u komentarima kako su orašasti plodovi uticali na vaše zdravlje i podelite sa nama interesantne recepte.

Ostavite komentar