Skip to main content

Kako učiniti da zdrava ishrana postane zabavna avantura za celu porodicu?

Zdrava ishrana je od vitalnog značaja za zdrav rast i razvoj dece. Ona obezbeđuje deci energiju i hranljive materije koje su im potrebne kako bi se dete normalno razvijalo i raslo. Veoma je važno kako se hranimo od malena, jer to utiče na održavanje dobrog zdravlja u kasnijem životu.

Međutim, uvođenje zdrave ishrane u svakodnevnu rutinu može biti teško, posebno kada deca imaju svoje favorite među brzom hranom ili slatkišima. Dobra vest je da pravim pristupom, zdrava ishrana može postati zabavna avantura za celu porodicu.

svg+xml;charset=utf

Približavanje zdrave ishrane deci – Korak po korak

Prvi korak u uvođenju zdrave ishrane u ishranu vašeg deteta je da im objasnite zašto je zdrava hrana važna i kako će im pomoći da budu zdravi i jaki. Deca su radoznala i žele da znaju zašto nešto treba da rade, pa će razumevanje važnosti zdrave ishrane pomoći da motivišete svoje dete da proba nove namirnice i hranu.

Drugi korak je uvođenje novih namirnica u ishranu vašeg deteta. To može biti zabavno i interesantno ako se uradi na pravi način. Možete probati da napravite zdrave varijente omiljenih jela vašeg deteta (palačinke od integralnog brašna, pice sa povrćem..). Pokušajte sa uvođenjem raznih boja, tekstura i ukusa hrane kako bi vaše dete imalo priliku da se susretne sa različitim ukusima i proceni samo šta mu se dopada, a šta ne.

Treći korak je da zajedno sa vašim detetom planirate obroke i pripremate hranu. To će vam omogućiti da zajedno razmišljate o različitim idejama za obroke, a takođe će vam pružiti priliku da učite vaše dete o zdravim sastojcima i kako da pripremi hranu. Možete čak i napraviti takmičenje u pripremi zdravog obroka, što će dodatno motivisati vaše dete da eksperimentiše sa novim receptima.

Četvrti korak je da ne forsirate dete da jede nešto što ne želi ili ne voli. Ako vaše dete ne želi da jede nešto novo, pokušajte da im objasnite da je važno da probaju nove stvari, ali da to nije obavezno. Ponekad je potrebno više puta ponoviti ponudu nove hrane kako bi se dete naviklo na nju.

Konačno, važno je da se setite da je zdrava ishrana putovanje, a ne cilj. Ovo znači da treba da se fokusirate na postepene promene u ishrani vašeg deteta, a ne da se osećate neuspešno ako se ne uspe odmah uvesti potpuno zdrav način ishrane. Sve promene koje napravite, ma koliko male bile, su korak ka boljoj ishrani vašeg deteta.

Uvođenje zdrave ishrane u ishranu vašeg deteta ne mora biti dosadno i teško. Uz pravi pristup, to može biti zabavna avantura za celu porodicu. Vaše dete će uživati u novim ukusima i namirnicama, a vi ćete imati zadovoljstvo znajući da doprinosite njihovom zdravlju i dobrobiti.

Bezglutenska ishrana za decu

Bezglutenska ishrana je namenjena prvenstveno osobama koje pate od celijaklije, autoimune bolesti koja oštećuje sluznicu tankog creva. Kod dece, celijaklija može doneti probleme sa rastom i razvojem ako se ne dijagnostifikuje na vreme i tretira pravilno. Takođe kod dece ovaj način ishrane može biti izazovan jer je spektar namirnica koji se izbegava širi.

Bezglutenska ishrana podrazumeva izbegavanje hrane koja sadrži gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i ostalim srodnim žitaricama.

Srećom, danas postoji veliki izbor bezglutenskih namirnica i proizvoda koji su dostupni na tržištu. Ako sumnjate da vaše dete ima celijakliju, jako je važno konsultovati se sa lekarom pre bilo kakvih izmena režima ishrane. Veliki deo bezglutenske ishrane za decu podrazumeva prirodnu hranu poput voća, povrća, mesa, ribe, mahunarki i orašastih plodova, a takođe postoje mnoge bezglutenske zamene za žitarice, poput brašna od pirinča, leblebija, kukuruza, heljde, krompira.

Važno je biti oprezan prilikom pripremanja hrane jer čak i priprema bezglutenskog obroka na istoj površini gde je prethodno spremana hrana bogata glutenom može dovesti do kontaminacije. Ako vaše dete ide u školu ili vrtić, važno je obavestiti nastavnike, vaspitače i druge roditelje – to će pomoći u osiguravanju da dete dobije pravilnu hranu i izbegavanju kontaminacije.

svg+xml;charset=utf

Gojaznost kod dece

Gojaznost kod dece je jedan od većih problema koji je u porastu u čitavom svetu. Usled kombinacije faktora, poput genetskih predispozicija ka gojaznosti, nepravilne ishrane, slabe fizičke aktivnosti i statičnosti, gojaznost kod dece može povećati rizik od različitih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, srčane bolesti, nepravilan nivo masnoća u krvi, problemi sa spavanjem i zglobovima, problemi sa jetrom, kao i psihički problemi poput depresije i nedostatka samopouzdanja.

Zbog svega navedenog, prevencija dečije gojaznosti je ključna za njihov pravilan rast i razvoj. To uključuje promovisanje zdrave i raznovrsne ishrane bazirane na voću, povrću, integralnim žitaricama, mesu, mahunarkama i orašastim plodovima.

Važno je podsticati redovnu fizičku aktivnost i ograničiti upotrebu tehnologije poput računara i mobilnih telefona i pružiti podršku detetu da usvoji i razvija zdrave navike. Ako je dete već gojazno, važno je da roditelji u saradnji sa lekarom reaguju na vreme. To uključuje prilagođavanje ishrane, uključivanje fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu, kao i pružiti detetu motivaciju i podršku kako bi se ove promene olakšale.

Ograničavanje količine šećera

Ograničavanje količine šećera i dovoljan unos vode je takođe izuzetno važno za prevenciju ili regulaciju gojaznosti. U sokovima, grickalicama i poslasticama raznih vrsta se obično nalazi izuzetno visoka količina šećera što je deci apsolutno nepotrebno.

Proverite deklaracije na namirnicama koje vaše dete konzumira kako biste imali uvid koliko su one zapravo nutritivno bogate i potrudite se da podstičete dovoljan unos vode. Kako preskakanje obroka dovodi do prejedanja ili konzumacije nezdravih namirnica, pokušajte da uvedete redovne obroke kako bi imali stabilan izvor energije tokom celog dana.

Zaključak

Kao i kod svega u životu, i u zdravoj ishrani treba pronaći balans, te ne treba biti rigorozan i braniti detetu nezdrave namirnice u potpunosti – ukoliko ono ide na rođendan, sasvim je u redu da se zasladi sa vršnjacima i pojede parče torte. Vaš zadatak je da detetu približite koncept stvarno zdrave ishrane, da mu objasnite zašto je ona važna za njega i njegov pravilan rast i razvoj, kao i koje su posledice dugotrajne loše ishrane i neredovne fizičke aktivnosti.

Iako su često povedena vršnjacima, deca će razumeti ono što roditelji pokušavaju da ih nauče ako pronađemo interesantan način da im približimo tematiku. Ako dete od malih nogu usvoji principe zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, ne samo što će smanjiti mogućnost razvitka bolesti već će naučiti kako biti zdrav čitavog života.

Pišite nam u komentarima kako ste Vašem detetu približili koncept zdrave ishrane!

Ostavite komentar