Skip to main content

Priprema Matcha čaja i Matcha Latte-a predstavlja pravu umetnost koja kombinuje tradiciju sa modernim ukusima, pružajući ne samo uživanje u ukusu, već i obilje zdravstvenih benefita. Matcha, japanski zeleni čaj u prahu, poznat je po visokom sadržaju antioksidanata, posebno epigalokatehin galata (EGCG), koji ima moćna antiinflamatorna svojstva i sposobnost poboljšanja metabolizma i podrške zdravom gubitku težine. Osim toga, Matcha sadrži L-teanin, aminokiselinu koja podstiče opuštanje i poboljšava koncentraciju i mentalnu jasnoću bez uobičajene nervoze koja može pratiti unos kofeina.

Pripremom Matcha čaja na pravilan način, na temperaturi od 70 do 80 stepeni Celzijusa, osigurava se da njegov delikatan ukus ostane netaknut, dok se istovremeno minimizira gorčina. Ovo pažljivo prilagođavanje temperature vode izvlači najbolje iz Matcha praha, omogućavajući vam da u potpunosti uživate u njegovim kompleksnim notama.

Preobražavanjem tradicionalnog Matcha čaja u Matcha Latte, dodajemo još jednu dimenziju ovom iskustvu. Korišćenjem mleka po izboru, poput bademovog ili ovsenog, ne samo da se dodaje kremasta tekstura i bogatstvo ukusa, već se i uključuju dodatni nutritivni benefiti. Bademovo mleko, na primer, donosi dodatni unos vitamina E, dok ovseno mleko nudi bogatstvo vlakana. Dodatak meda ili drugog zaslađivača po želji može dodatno personalizovati ukus, pružajući blagu slatkoću koja komplementira zemljane note Matcha čaja.

Kroz proces pripreme Matcha čaja i Matcha Latte-a, ne samo da negujemo telo zdravim sastojcima, već i um umirujemo kroz meditativni proces pripreme. Ovo čini Matcha ne samo napitkom, već i iskustvom koje hrani dušu, promoviše zdravlje i donosi trenutke mira u naše često užurbane živote.

Više o zdravstvenim benefitima Matcha čaja možete naći u tekstu Matcha magija: Sve što biste trebali da znate o Matcha čaju.

Recept za Matcha Latte
matcha green tea latte 2021 08 26 17 52 19 utc

Priprema Matcha Latte-a predstavlja pravu umetnost koja kombinuje tradiciju sa modernim ukusima, pružajući obilje zdravstvenih benefita.

Vrsta: Piće

Kuhinja: Japanska

Ključne reči: Mača late, Zdravi napitak

Količina: Za 1 osobu

Vreme pripreme: PT20M

Vreme kuvanja: PT5M

Ukupno potrebno vreme: PT25M

Potrebni sastojci:

  • 1 kašičica matcha praha (najbolje je da bude visokog kvaliteta)
  • 2 dl mleka po izboru (preporučujemo bademovo ili ovseno mleko)
  • 1 kašičica meda ili drugog zaslađivača po želji (opciono)
  • Topla voda

Uputstvo za pripremu:

Pripremite pastu od Matcha čaja:

Prvi korak u procesu pripreme Matcha čaja je naravno odabir kvalitetnog praha. Priprema počinje zagrevanjem vode do tačno 80 stepeni Celzijusa. Ukoliko želite blaži ukus čaja, možete zagrejati vodu to 70 stepeni. Viša temperatura može povećati gorčinu čaja, pa je veoma važno precizno ispratiti temperaturu vode. Dok se voda zagreva, u činiju (poznatu kao chawan) stavlja se jedna do dve merice Matcha praha, zavisno od željenog intenziteta. Merica koja se koristi naziva se chashaku. Kada je voda dostigla odgovarajuću temperaturu sipajte jedan deo u činiju. Počnite sa samo malo vode, koliko je dovoljno da se napravi pasta. Pasta se pravi pomoću specijalne metlice zvane chasen, koja je obično napravljena od bambusa. Nakon što ste dobili glatku pastu dodajte ostatak vode. Nakon što dodate ostatak vode, brzim pokretima promešajte smesu u obliku slova “W” sve dok ne nastane lepa, svilenkasta pena na vrhu.

Zagrevanje mleka:

Paralelno sa pripremom čaja, ugrejte mleko po izboru do tačke ključanja. Ako volite penušav latte, možete ga peniti koristeći poseban aparat za pravljenje pene. Korišćenje stimera može dovesti do pregrevanja mleka što može učiniti matcha latte gorčim nego što želite.

Priprema Matcha latte-a:

Dodajte med ili zaslađivač po želji u toplu šolju i prelijte ga matcha pastom. Lagano promešajte, a zatim prelijte toplim mlekom.

Ocena urednika
4.8

Prednosti

  • Veoma zdrav napitak, odličan za trenutke uživanja i opuštanje.

Nedostaci

  • Potrebno je znanje pripreme matcha čaja kako bi se uspešno pripremio.

Ostavite komentar